AFAD HAK SAHİPLİĞİ BAŞVURUSUNUN REDDİ HALİNDE DAVA HAKKI
- Mert Arıca
- 19 Kas 2023
- 2 dakikada okunur
Kahramanmaraş merkezli 10 şehrimizi etkisi altına alan deprem felaketi nedeniyle çok sayıda vatandaşımız mağdur olmuş, can ve mal kaybına uğramıştır. Bölgede binlerce bina yıkılmış olup, binlercesi de ağır ya da hafif hasar almıştır.
Yaşanılan büyük depremden sonra afetzede vatandaşlarımızın yıkılan ya da hasara uğrayan konut ve işyerleri ile ilgili “hak sahipliği” kavramı gündeme gelmiştir.
HAK SAHİPLİĞİ NEDİR ?
Afetzede hak sahipliği, afetzedelerin, yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını ifade etmektedir.

KİMLER HAK SAHİPLİĞİ ALABİLİR ?
Konut, iş yeri ve ahırları ağır-yıkık ve orta derecede hasar gören mülk sahipleri afetten önce ve afet tarihinde mülkiyeti ebeveynine ait hasarlı ikinci ve üçüncü konutta oturanlar, iştirak ve müşterek maliki oldukları konut veya iş yeri hasar görenler, hak sahiplerine bina yaptırılmak üzere tespit edilip konutları istimlak edilen aileler.
BAŞVURULAR VE İTİRAZLAR SONUÇLANDI
AFAD hak sahipliği başvuru sonuçları, e -devlet üzerinden açıklanmış olup hak sahipliği talebi red edilen depremzedelerin itirazlarına yönelik sonuçları da e-devlet aracılığıyla öğrenilebilecektir. AFAD HAK SAHİPLİĞİ SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

HAK SAHİPLİĞİ BAŞVURU SÜRESİNİ GEÇİRDİM NE YAPMALIYIM ?
60 günlük sürenin tamamında; hastanede yatmış olan, askerde olan, hükümlü olan, yurtdışında olan afetzedelerin resmi belgelerini ibraz etmek kaydıyla 60 günlük süre dışında mücbir sebebin ortadan kalkmasının hemen ardından hak sahipliği başvurusunda bulunabilmektedir.
BAŞVURUM VE İTİRAZIM REDDEDİLDİ NE YAPMALIYIM ?
Hak sahipliği başvurusunun reddedilmesinin ardından yapılan itiraz başvurusunun da reddedilmesiyle birlikte idare mahkemelerinde dava açma yoluna gidilir. Zira hak sahipliği başvurularının kabul edilmesi yahut reddedilmesi, idari mercilerce verilen idari bir karardır.
Açılacak idari davalarda idare tarafından yapılan işlemin denetlenmesi ve bu denetim sayesinde hak sahipliğinin kazanılıp kazanılamama durumlarının incelenmesi söz konusu olacaktır.
Hak sahipliği bakımından açılacak davalarda görevli mahkeme idare mahkemeleridir. Yetki bakımından ise idari işlemin yapıldığı yerdeki mahkemeler yetkili olacağından bu davalarda yetkili mahkeme ret kararının veren Hak Sahipliği merkezinin bulunduğu yer mahkemeleridir.
NE KADAR SÜREDE DAVA AÇABİLİRİM ?
Süre bakımından ise özel bir süre öngörülmemiş olduğundan genel kural gereğince, Hak Sahipliği Merkezinin başvuru yapana kararını tebliğ etmesinin ardından 60 günlük süre içerisinde görevli ve yetkili mahkemelerde bu davaların açılması gerekmektedir.
Daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
Comentarios