top of page

"SAĞLIK NEDENİ İLE PAEM, PMYO, POMEM ÖĞRENCİSİ OLAMAZ KARARI"


Bilindiği üzere; Polis Akademisi’ne bağlı okullar olan Paem, Pmyo ve Pomem öğrencilerinin sağlık raporlarının olumsuz olması halinde okul ile olan ilişikleri kesilmekte ve aday öğrenciler büyük mağduriyet yaşamaktadırlar. Son zamanlarda hızla artan ve bir sorun haline dönüşen bu konuda önemli yargı kararları bulunmaktadır.




Polis Akademisi'ne bağlı okullarda eğitim görmek ve mezun olabilmek için şartlardan bir tanesi, sağlık yönünden “Polis Öğrencisi Olur” raporu almaktır.


Sağlık şartları “Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği” uyarınca denetlenir ve olumlu - olumsuz rapor bu yönetmelik kurallarına göre düzenlenir.


Sağlık durumu nedeniyle elenme halinde 60 gün içinde yürütmeyi durdurma istemli dava açılmalıdır. Bu davalarda idari yargı hukuku kapsamında idare mahkemeleri görevlidir.


Açılacak davada Yürütmenin Durdurulması kararı verilmesi mahkemeden mutlaka talep edilmelidir. Bu talep kabul edildiği takdirde davacı teleafisi mümkün olmayan durumlardan korunmuş olur. (Örn. sınav zamanında ilişiği kesildiği için sınava giremeyecek bir aday)



Davaya konu olacak sağlık kontrolü aşamaları sırasıyla şu şekildedir;


  • Ön Sağlık Kontrolü

Ön sağlık kontrolü sırasında adaylar hakkında “Öğrenci Adayı Olur” veya “Öğrenci Adayı Olamaz” şeklinde kararlar verilir. “Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar hakkında gerekçe belirtilmek zorundadır. Hakkında “Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar, bir sonraki aşama olan sınav aşamalarına geçemezler.


  • Geçici Kayıt

Geçici kayıtları yapılan adayların sağlık kurulu raporları Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığına incelenmesi amacıyla gönderilir. Bu aşamada gerekli görüldüğü takdirde öğrenci yeniden muayene edilebilir. Bu aşamada Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca “Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adayların ilişikleri Başkanlık onayı ile kesilir ve kurumlara gereği yapılmak üzere bildirilir.




  • İntibak Eğitimi ve Kesin Kayıt

Kurumlara geçici kaydı yapılan adaylar intibak eğitimine tabi tutulurlar. Bu süre içinde kurum tarafından Emniyet Sağlık Şartları Yönetmeliği hükümlerine göre sağlık kurulu raporları aldırılır. Sağlık kurulu raporu sonucunun olumlu olması halinde adayların kesin kayıtları yapılır, aksi takdirde dosyalar işlemden kaldırılmak üzere Başkanlığa gönderilir.


  • 1 Yıl içerisinde Sağlık Durumunun Düzelmesi

"Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde, bir defaya mahsus olmak üzere devlet hastanelerinden, devlet eğitim araştırma hastanelerinden veya devlet üniversite hastanelerinden alacakları sağlık durumunun düzeldiğini belirtir sağlık kurulu raporu ile Başkanlığa başvurması halinde, tekrar Emniyet Sağlık Şartları Yönetmeliği göre sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere hastaneye sevk edilir. Yeni gelen rapor “Öğrenci Adayı Olur” şeklinde ise ilk başlatılacak eğitim öğretim dönemi için planlamaları yapılır.




Açılacak idari davalara ilişkin emsal kararlar ise şu şekildedir;


Ankara 10.İdare Mahkemesi 21/02/2019 tarihli 2018/441E. 2019/292 Karar Sayılı kararı "...Uyuşmazlık konusu olayda, işleme esas rapor ve davacının iddiaları çerçevesinde mahkememizin 9/10/2018 tarihli ara kararı uyarınca davacının sevk edildiği Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nce düzenlenerek Mahkememize sunulan 16/11/2018 tarih ve 17611 sayılı raporunda; " Emniyet Sağlık Şartları Yönetmeliği Ek-3-A madde 6-B-1'e uyar, Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrencisi olamaz, Ancak aynı Yönetmeliğin 4.bölüm 16.madde 1.fıkrasına göre Emniyet Hizmetleri sınıfında çalışan polis amirleri dışındaki personelden sağlık kurulu raporuna göre A-B-C dilimi sağlık şarılarını taşıdıkları tesbit edilenler, aynı hizmet sınıfında çalışmaya devam eder, polislik mesleğine engel teşkil edecek halinin bulunmadığı" şeklindedir.


Ankara 11. İdare Mahkemesi Esas No: 2019/1164, Karar No: 2020/612

"...Bakılan davada; davacının, Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde muayene edildiği ve bu hastanenin sağlık kurulunca, öğrencilerde aranan sağlık şartlarını taşımadığının tespit edildiği görülmektedir.

Olayda; davacının, anılan sağlık kurulu raporunun teyidi amacıyla Mahkememizin 31.07.2019 tarihli ara kararıyla hakem hastaneye sevk edildiği, hakem hastane olarak belirlenen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 04.09.2019 tarih ve 2840 sayılı sağlık kurulu raporunda: “davacıda huzursuz bacak sendromu hastalığının bulunmadığı” tespit edildiği ve davacının öğrenci olacaklarda aranan sağlık şartlarını taşıdığının belirtildiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda; davacının, polis meslek eğitim merkezi öğrencisi olmak için aranan sağlık şartlarını taşıdığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yukarıda anılan raporuyla anlaşıldığından,  adaylıkla ilişiğinin kesilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.


Ankara 23. İdare Mahkemesi Esas No: 2018/2, Karar No: 2019/2978

"...Mahkememizce, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi’nin 20/03/2019 tarihli kaldırma kararı uyarınca, 17.04.2019 günlü ara kararıyla davacının, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin EK-3-I-A bendinde aranan sağlık şartlarına haiz olup olmadığı hususunun tespiti amacıyla ek rapor alınmak üzere Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevki üzerine adı geçen hastane tarafından düzenlenen, 13.05.2019 gün ve 3973 sayılı sağlık kurulu raporunda “Total bilirubin düzeyi:1.86, direk bilirubin düzeyi:0.58, indirek bilirubin düzeyi: 1.28 karaciğer fonksiyon testleri normal olup Ek 3-1-a 6/a bendinde belirtilen sağlık şartlarına uyar (hepatolbiliyer sistemde fonksiyon bozukluğu yapmamış, total bilirubin düzeyi < %3 mg olan gilbert sendromlu olgular sağlam kabul edilir) Polis Meslek Yüksekokulu Öğrencisi Olur.” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

Davalı idarenin rapora yapmış olduğu itirazlar yerinde görülmeyerek Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık kurulu raporunun karara esas alınabilecek nitelikte olduğu anlaşılmıştır.

Bu duruma göre, hakem hastane olarak belirlenen Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık kurulu raporuna göre Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin EK-3-I-A bölümünde öngörülen sağlık şartlarına uyduğu, Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi olmasını engelleyen herhangi bir sağlık durumu bulunmadığı anlaşılan davacının ilişiğinin kesilmesi yolunda tesis olunan davaya konu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır..."


ANKARA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ 4.İDARİ DAVA DAİRESİ'NİN 2018/1155E. KARARINDA "...olayda polis meslek eğitim merkezindeki eğitimini başarı ile tamamlayarak mezun olan ve polis memurluğuna atanmaya hak kazanan davacının sağlık durumunun, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin 12. ve 13.maddeleri uyarınca devlet memurluğuna geçişte aranacak sağlık şartları kapsamında değerlendirilmesi gerekirken polis meslek eğitim merkezine alınacak öğrencilerde aranacak sağlık şartları kapsamında değerlendirilerek dava konusu işlem ile davacının polis meslek eğitim merkezi müdürlüğünden ilişiğinin kesilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı..." denilmiştir.



Bu tür davalar öncelikli önlem alınması gereken önemli davalar arasında olup uyuşmazlığınızla ilgili Mert Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.


Avukat Mert ARICA





 
 
 

Comments


2023 Mert ARICA Hukuk Bürosu Bütün Hakları Saklıdır

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
bottom of page